
Her yıl ülkemizde binlerce insanın müzdarip olduğu önemli hastalıklar arasında yer alan karaciğer yağlanması, kişilerin hayatını önemli derecede etkilemektedir. Hayati pek çok fonksiyonu düzenli olarak gerçekleştiren karaciğerin içerisinde meydana gelen yağ bezleri neticesinde ortaya çıkan bu rahatsızlığa ağrı, sızı ve iltihaplanmanın eşlik etmektedir.
Hastalık önce nekroza dönüşür ve sonrasında fibroza çevrilir. Son aşamada ise tehlikeli bir hastalık olan sirozu meydana getirir. Bu nedenle karaciğer yağlanması kesinlikle hafife alınmaması gereken önemli rahatsızlıklar arasında yer alır.
Karaciğer yağlanması yaşayan insanların kilolu kişiler olması durumunda ise hastalık daha da kötüleşebileceği için bu kişilerin karaciğer yağlanmasında en yüksek risk grubunu oluşturduğu söylenebilmektedir.
Karaciğer Yağlanması Nedir?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak karaciğerde yağ toplanması olur. Bu yağ oranı sağlıklı insanlarda normal düzeydedir. Ancak bazı kişilerde genetik yatkınlık, beslenme alışkanlığı, yaşam şekli ve bir hastalık nedeniyle normalden daha fazla olabilmektedir.
Söz konusu organda biriken yağ oranı arttıkça iltihaplanma oluşmaya başlar. Bunun neticesi olarak karaciğer fonksiyonlarını yerine getiremeyecek duruma gelir. İlk başlarda hafif nekroz şeklinde kendini gösterse de ileri vakalarda siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi durumları doğurabilir.
Nekroz: Canlı bir dokunun veya bu dokudaki hücrelerin ölmesi anlamına gelir.{alertInfo}
Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?

Ekmek, makarna, pasta ya da kurabiye gibi şekerli ve unlu gıdaların günlük olarak aşırı tüketilmesi karaciğer içinde fazla yağ birikimine neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar; aşırı karbonhidrat tüketen kişilerin karaciğerlerinin sadece 3 hafta içerisinde %27 daha fazla yağlandığını ortaya koymuştur.
Karbonhidrat tüketiminin dışında ve insülin direnci olan diyabet hastalarının da yine bu rahatsızlığa yakalanma olasılıkları çok yüksektir. Obezite ve kolesterol sorunu olan kişiler de bir diğer risk grubudur.
Karaciğer yağlanmasına neden olan faktörleri şu şekilde toparlayabiliriz:
- Alkol ve sigara kullanımı en sık rastlanan nedenlerden biridir.
- Çok aşırı yağlı ve kalorisi yüksek gıdalar yemek.
- Hareketsiz yaşam, hiç spor yapmamak ve uzun süre sabit bir şekilde çalışmak.
- Hızla kilo alıp vermek.
- Yüksek kolesterol.
- Diyabet (şeker) hastası olmak.
- Toksin içeriği yüksek olan besinleri tüketmek.
- Un, nişasta ve şeker ağırlıklı gıdalarla beslenmek.
- Dengesiz ve sürekli ilaç kullanmak. Özellikle de çok fazla antibiyotik kullanmak karaciğer yağlanmasına yol açmaktadır.
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının belirtilerini şu şekilde özetleyebiliriz:
- Halsizlik ve enerji düşüklüğü
- Göğüs ve karın bölgesinde ağrı
- Çabuk yorulma.
- İştahsızlık.
- Mide bulantısı ve kusma.
- Sarılık.
Kategori
Sağlık