
Ülkemiz bağlı bulunduğu din bakımından İslamiyet'i seçmiştir. İslamiyet'te ölü yakma gibi inançlar hakim değildir. Müslümanlık inancına göre ölülere saygı duyulur ve bu durum da ölülerin gömülmesini emreder. Fakat bazı dinlerde ya da din kabul edilen inanışlarda ölü yakma geleneği süreklilik göstermektedir.
1. Hinduizm

Ölüler yakılırken toplu olarak nehir kenarında ve süslü elbiseler ile yakılmaktadır. Ölüler yakılmadan önce ayin ve törenler gerçekleştirilmektedir. Bu inanışa göre güzel, temiz sareeler ile ölüler giydirilir. Yüzleri boyanır ve yataklara yatırılır. Ayakları nehir kenarında yıkandıktan sonra, üzerine yakınları tarafından çiçekler serpilir. En sevdiği ve yanından ayırmak istemediği eşyaları da ölünün yanına konulduktan sonra büyük çıralar ile ölüler tutuşturulur.
Ölü yakılma yeri olarak kullanılan nehir kenarı toplu bir yer olduğu için büyük ve kötü dumanlar, kokular çıkmaktadır. Bu inanış ile ölüler yakılarak günahlarının da onunla birlikte yakıldığına inanılmaktadır.
2. Hristiyanlık

Protestan mezhebinin inanışına göre ölüler yakıldıktan sonra, külleri istediği yere savrulabilmektedir. Bu da bireyin özgür bir ruh olarak gezmesine işaret etmektedir.
3. Musevilik

Buna rağmen bazı Musevi vatandaşlar, inanışlarının getirmiş olduğu ya da maddi durumların getirmiş olduğu boyutlara göre, ölü gömme işlemi yerine, ölülerin yakılmasını tercih etmektedirler. Bu durum ile yakılması istenen Musevi ölüler de bulunmaktadır.
4. Budizm

Hindistan ve çevresinde oldukça fazla olan bu ölü yakma adeti giderek de artış göstermektedir. Dünyanın üçte ikisi ölülerini gömerken, üçte biri de ölülerini yakmaktadır. Bu miktar da oldukça azımsanamayacak sayılardan oluşmaktadır.
Kategori
Yaşam